Hati

Minta tuhan tetapkan hati, tetapkan pendirian. Hati manusia berubah-rubah.

Contoh, memula cakap nak makan nasi dengan sup. 20 secs later, eh tak jadi! Nak makan laksa la. Dah sampai kedai, eh cancel la teringin nak makan roti je. Hahaha over kan contoh. Ala lapar dah.

Kalau kita takut orang berubah perasaan towards kita, ingat la ok; yang pegang hati manusia ni bukan kita. Tapi, tuhan. Sebab tu hati kita boleh bolak-balik. Kejap buat baik kejap buat tak baik sikit. Haaaaaa

Dan awak takde kuasa nak control hati orang, perasaan orang. Kalau dah boleh control uish oppa oppa korean yang hensem semua minat aku hahahhahaha

Jadi, doa. Minta la dekat Dia. Mengadu la. Dan Dia takkan pernah bagi yg tak baik buat kita. Kalau awak rasa benda tu tak baik buat awak, sebenarnya benda tu secretly give benefits to you. And awak akan belajar drpd kesilapan kan? Smile la, dont be sad over small thing

He gives what you need. And hardships cuma untuk orang yang power. Hang power kot? Sebab tu lah tuhan uji. May Allah bless!

Go Ape

Pagi ni baru aku faham maksud dia.

Yang kesedihan ni ada banyak jenis. Sedih kena khianat, sedih gagal exam, sedih putus cinta. Macam-macam. Dan kesedihan yang bersangkut-paut dengan memburukkan orang lain, seeloknya jangan luahkan dekat sosial media. Bukan semua orang tahu pun cerita sebenar. Tak pasal-pasal orang buruk sangka pada pihak satu lagi. 

Padahal diri kita pun ada salahnya juga. I've been there and i know exactly how it feels like.
Kadang aku terlepas juga mengaduh dekat sini. Cuma kesedihan aku, kau takkan nampak direct. Kongsi quote ke, prosa merapu ke, cerpen merapu ke. Kaitkan dengan kisah harian ke. Ada kalis. Berkias. Memang ada masa kita jadi tak rasional. Laju je tangan nak upload semua benda. Pandai-pandai la kawal.

Sifat manusia memang suka bercerita. Nak meluahkan. Nak cari yang bagi nasihat. Yang kongsi kata-kata perangsang. Tak kurang juga yang doakan kita di laman sosial. Jangan pertikai doa dekat laman sosial ni. Semua benda nak dipertikai sampai nak ambil alih tugas Tuhan pun tak boleh jugak. Luah boleh tapi jangan sampai memburukkan orang lain. Sedar yang kita pun ada salahnya.

Benda jadi kompleks sebab manusia ni memang penuh dengan bersangka-sangka. Dan setiap dari kita berbeza-beza penerimaannya.

Macam kau cerita A, dia sangka B. Kau selalu buat lawak bodoh, dia ingat betul-betul kau bodoh in real life. Kau selalu tulis benda-benda serius, dia ingat memanjang la kau ni serius. Padahal tak pun. Haa macam tu la.

I am me

"How you seem to others and how you actually are, it is RARELY match. What other people think of you will rarely contain the whole truth."

Which is - fine by me.

I admit that sometimes i love to do stupid things. I posted stupid things on my fb. I watched fugly videos. Stick with my phone for hours looking at those make up live, teased people and laughed a lot. But who cares anyway?

Are you that serious 24/7? Your life must be boring then.

This is Afiqah and I'm doing things my way.

If you have set some expectations on me, please get rid of it. I don't live up to someone's expectations. I am not trying to be good or to have that better qualities as what you predicted or hoped for.I am just trying to be a better me, day by day, bit by bit.

I am no more better than a decent homosapien and not obligated to live up to everyone’s expectations.I do things because i care. Sometimes i do what i know it's the right thing to do. I share things because i love to share. It's in my blood. I am not doing things because everyone else expects me to do so.

Most of the time, i don't need others to hold my hand every step of the way. I go alone sometimes. That is why i'm here in this big city alone with no one by my side. I usually willing to go alone. And i don’t need anyone's permission to grow.

I am not perfect. Yes, i messed up sometimes. I did a lot, i mean, countless mistakes. I plan but life didn’t go as what i planned, and that’s okay. Truth be told, the unexpected is often better than the expected.I get to learn from my past. I learn from my mistakes. I improve myself. I decide how i'm going to learn along the way.

That was just how Howard Schultz did back then. He didn't give up after being turned down by banks more than 200 times. He moved forward. And now, starbucks are all over the world. Same goes to Walt Disnes with his Disney World. And all famous J. K. Rowling with Harry Potter.

So while i'm out there making decisions and mistakes, i'm pretty sure there are others who are striving for greatness too. And please bear in your mind - they are just like me.

We are not that drop-dead-serious-all-the-time.

My individuality can be openly celebrated and enjoyed with all of you. But i don't constantly seek for approval to do things because it steals the fun of life anyway.
 

Afiqah Alias © 2012 Web Design by Ipietoon Blogger Template and Home Design and Decor Vector by Webdesignhot